In English

Διαστάσεις Οθονών

(c) Pantelis 2007

Γιατί έγινε το πρόγραμμα

Αυτό το πρόγραμμα, έγινε από μια απορία που είχα, αν όντως οι οθόνες ακολουθούν τις αναλογίες που λένε οι κατασκευαστές τους και αν όντως η 17 ιντσών οθόνη , είναι όντως 17, τι διαστάσεις έχει μια τηλεόραση 32" ή 40", και τι σχέση έχει η χρυσή τομή με τις οθόνες.

Επίσης το πρόγραμμα φτιάχτηκε κυρίως για να μάθω να γράφω στο περιβάλλον Delphi που χρησιμοποιεί κύρια γλώσσα προγραμματισμού την Pascal που την ήξερα, και επισης φτιάχνοντας την σελίδα αυτή που βλέπετε τώρα, για να μάθω ΗΤΜL που είναι η γλώσσα κατασκευής σελίδων.Παρα ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά νομίζω οτι το προγραμματάκι, είναι πολύ ομορφούλι, αν και σχετικά απλό.Ηδη ασχολούμαι τώρα με πιο σοβαρά θέματα, που όταν τελειώσουν θα σας τα παρουσιάσω.
Project 2 = Κρυπτογράφηση αρχείων με δικούς μου αλγορίθμους.Είδομεν..

Λειτουργία Προγράμματος

Η λειτουργία του προγράμματος είναι αρκετά απλή.Δίνετε τις διαστάσεις της οθόνης σε ίντσες και αυτομάτως στους τρείς πίνακες εμφανίζονται οι διαστάσεις για τις αναλογίες 4:3 , για την αναλογία της Χρυσής Τομής (αναφορικά) και για τις WideScreen 16:9 μαζί με τρία τετράγωνα σχήματα ενδεικτικά της αναλογίας που ακολουθούν.

Για να υπολογίσετε την αναλογία του δικού σας monitor ή οθόνης πρέπει να μετρήσετε τουλάχιστον 2 διαστάσεις π.χ πλάτος και ύψος της ορατής επιφάνειας, δηλ. το εσωτερικό χωρίς τα πλαίσια. Προσοχή μην χαράξετε το monitor με το μέτρο! Χρησιμοποίησε καλύτερα μια μεζούρα , και με πολύ μεγάλη προσοχή. Καί η γυάλινη αλλά και οι επίπεδες οθόνες δυστυχώς χαράσσονται. Υπ'όψιν πρέπει να μετρήσετε την ορατή επιφάνεια.Αφού βάλετε τις μετρήσεις σας στα αντίστοιχα πεδία θα σας εμφανιστεί η πραγματική διάμετρος σε ίντσες και η πραγματική αναλογία της οθόνης σας. Συγκρίνετέ την με τις τιμές 4:3=1,3333333 και 16:9=1,777777777 και θα καταλάβετε, εάν δεν το έχετε καταλάβει τόσο καιρό, σε ποια κατηγορία αναλογίας ανήκει η οθόνη σας.

Download

Το πρόγραμμα γράφτηκε σε Delphi, είναι το πρώτο πρόγραμμα που έκανα σ'αυτό το περιβάλλον γλώσσας, και εάν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε και τον κώδικα.Για να τρέξει σωστά το προγραμμα απαιτεί ανάλυση οθόνης 1024 x 768.

Κάντε κλίκ στην εικόνα για να εμφανιστεί μεγαλύτερη.

  Κατεβάστε το Πρόγραμμα
  Κατεβάστε τον κώδικα σε Delphi - Pascal
   

Αναφορικά με την Χρυσή Τομή Φ :

Είναι ο μαγική αναλογία που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι, και βγαίνει από την λύση της εξίσωσης: α /β = (α+β)/α = Φ .Αν υποθέσουμε ότι τα α και β είναι το πλάτος και το μήκος ενός τετραγώνου τότε ο λόγος του μεγάλου(α) προς το μικρό(β) ισούται με τον λόγο του αθροίσματος (α+β), προς το μεγάλο(α).Η τιμή της είναι Φ = ((1+sqrt(5))/2) = 1,61803.... .

Eίναι γνωστό πως οι διαστάσεις του Παρθενώνα ακολουθούν την αναλογία της Χρυσής Τομής.Είχα την εντύπωση οτι όλες οι παλιές τηλεοράσεις ακολουθούσαν την χρυσή τομή αλλά μάλλον κάνω λάθος,για αυτό την έβαλα και αναφορικά στο πρόγραμμα, και για να δούμε πώς φαίνεται..Πολλές σελίδες αναφέρονται στην Χρυσή Τομή (στα Αγγλικά και Golden Number).Κάποιες απο αυτές είναι:

http://el.wikipedia.org Βικιπαίδεια, στα Ελληνικά, γράψτε "χρυσή τομή" και αναζήτηση..
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_ratio Βικιπαίδεια στην Αγγλική γλώσσα.
http://goldennumber.net Ενας παθιασμένος με τον "golden number"...
http://users.sch.gr/kassetas/ed0math24.htm Ελληνικό site οι ιδιότητες της Φ απο έναν Καθηγητή Φυσικής.
και πολλά άλλα.... Ψάξτε και μόνοι σας, αλλάζουν συνέχεια, google it...

Στείλτε email: Epidayros@yahoo.com

Αρχή σελίδας

 

.